Ким працювати зі знанням мов: 10 крутих професій

Знання мов і вміння їх легко вивчати — той талант, який можна застосувати в різних напрямках.

Професії, пов’язані з іноземними мовами, різноманітні та цікаві. Work.ua підготував ТОП-10 найпопулярніших робіт для тих, хто спік інгліш і не тільки.

Мовні навички не тільки значно полегшують пошук роботи та виділяють претендента з сотні інших. Знання іноземної розширює для шукача і коло професій, в яких він може розпочати, продовжити або змінити свій кар’єрний шлях.

Work.ua підготував добірку із кодовою назвою «Робота для поліглота».

Перекладач

Популярна та затребувана на сучасному ринку професія. Тільки на Work.ua для перекладачів є більше шести сотень пропозицій. І переважну більшість роботодавців цікавить не диплом та спеціальна освіта, а лише рівень знання іноземної мови. Найчастіше — англійської, але є вакансії і для тих, хто володіє німецькою, іспанською, французькою та навіть китайською мовами.

Викладач/репетитор

Любов’ю до вивчення мов можна ділитися за допомогою викладання або репетиторства. Викладачі англійської мови затребувані не менш за перекладачів. Сотні роботодавців шукають на Work.ua тих, хто знає англійську та може навчати інших. Людей з педагогічною освітою чекають у державних навчальних закладах, а ось приватні школи розглядають кандидатів і без неї.

А якщо ви плануєте зайнятися репетиторством й працювати з приватними клієнтами, зверніть увагу на онлайн компанії, які допомагають у пошуку учнів.

Гід/екскурсовод

Знання мови стане незаперечною перевагою і для екскурсовода або гіда. Специфіка роботи полягає в тому, що екскурсійні групи часто складаються з іноземців, тому гід, що говорить іноземною мовою, безумовно має переваги перед іншими.

Фахівець по роботі з клієнтами

Спеціаліст по роботі з клієнтами може піднятись на нову кар’єрну сходинку завдяки знанню іноземної мови. Цей навик допоможе влаштуватися в кол-центр, IT-компанію, або ж будь-яку іншу, що працює не тільки на внутрішні, а й на зовнішні ринки. Відповідно, більшість переговорів потрібно вести іноземною, а це значно підвищує заробітну плату, якщо порівнювати з менеджером, який володіє тільки рідною мовою.

Помічник керівника

Як і у випадку з менеджерами, знання іноземної, можуть вивести офіс-менеджера та асистента керівника на новий рівень доходу. Адже помічникам керівника зі знанням англійської, роботодавці готові платити відчутно більше.

Копірайтер

З розвитком інтернет-професій величезну популярність завоював копірайтинг. Інтернет заполонили представники цієї професії, і вигідно виділитися серед колег зможе копірайтер зі знанням іноземних мов.

Такий фахівець може працювати не тільки на ринку своєї країни, а й з виданнями інших країн. Перед ним відкривається величезне поле діяльності: напишіть кілька робіт, підготуйте резюме та вперед. Особливу потребу у майстрах іноземного слова відчувають IT-компанії.

Редактор/видавець

Незважаючи на те, що видавнича галузь приваблює тих, хто знає свою рідну мову «від А до Я», знання іноземних мов також необхідне, адже більшість популярних книг — це переклад з англійської або інших мов. Тож потрібно домовитися з авторами або іноземними видавництвами, контролювати якість перекладу та враховувати культурні особливості країни учасника.

Але, якщо потрапити на роботу до видавництва досить складно, то от різноманітні інтернет-ресурси та, знову ж таки, IT-компанії активно шукають редакторів зі знанням іноземної мови.

Маркетолог

Маркетологи — фахівці досить широкого профілю. Саме вони паналізують ринки, проводять опитування, вивчають потенційну цільову аудиторію, займаються рекламними кампаніями. І це при тому, що ця професія доволі молода в нашій країні, і важко знайти фахівців, які могли б похвалитися багатством накопиченого досвіду.

Тому тим, хто ставить перед собою завдання освоїти цю спеціальність, доведеться серйозно займатися самоосвітою. З огляду на той факт, що у нас ще немає великої бази такої літератури, обов’язково доведеться знайомитися з публікаціями на англійській. Але воно того варте — робота творча, до того ж відкриває величезні можливості самореалізації. До того ж фахівці цієї професії отримують зарплати, набагато вище середнього рівня.

Менеджери проектів

Також досить нова професія, але вже встигла стати престижною, затребуваною та високооплачуваною. Як правило, проекти не впроваджуються маленькими компаніями. Найчастіше це великі компанії, багато з яких працюють з іноземними клієнтами. Або ж, навпаки, це може бути іноземна компанія, що працює над проектом в нашій країні. Приємний бонус і без того цікавої професії project manager — досить солідна оплатою.

Стюардеса

Тим, хто знає англійську, і кому дозволяє вік, здоров’я та ще й літати охота, можна спробувати себе у романтичній професії бортпровідника. Якоїсь спеціальної освіти для цього не треба, більшість авіакомпаній навчає професії з нуля.