10 цікавих місць, які обов’язково треба побачити у Чернівцях (ФОТО)

Чернівці – це столиця Буковини та один із культурних центрів Західної України. Справедливо, це місто називають «малим Віднем», адже тут дуже багато історичних та архітектурних пам’яток.

Ми підібрали десятку, на наш погляд, найцікавіших місць, які варто побачити, будучи у Чернівцях. Але слід розуміти, що це далеко не всі красоти цього старого міста.

  1. Художній музей на Центральній площі міста

Художній музей – одна з найбільш вишуканих пам’яток модерну в Центрально-Східній Європі. Будівля побудована за проектом віденського архітектора Губерта Гесснера.

Цікаві експозиції музею і краса інтер’єрів, вітражі, ліпнина, скульптура анітрохи не поступаються самій будівлі.

  1. Резиденція митрополитів Буковини і Далмації 

Безумовно, обов’язковим для відвідин є архітектурний шедевр – резиденція митрополитів Буковини та Далмації. Над її будівництвом працювали найкращі віденські, чеські, буковинські майстри. Головним архітектором проекту став чех – Йозеф Главка.

Дана пам’ятка архітектури, включена в список об’єктів всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО і, по праву, вважається візитівкою Чернівців. Споруджена резиденція у 1864-1882 році.

Вона складається з трьох корпусів: головного, духовної семінарії разом із церквою Трьох Святителів, пресвітерія у дусі еклектики з переважанням елементів візантійського та романського стилів.

Будівлю було відзначено на Всесвітній виставці в Парижі.
Сьогодні тут знаходяться корпуси Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

  1. Кафедральний собор Святого Духа 

Головний православний храм Чернівців – Кафедральний собор Святого Духа вражає своєю красою і величчю. Над його будівництвом працювали віденські архітектори А. Ролль, А.Марін, Й. Главка.

Будівництво тривало протягом довгих років, оздоблювальні роботи та розпис стін здійснювали віденські фахівці. Ссобор Святого Духа побудовано у стилі італійського ренесансу. Вже понад 150 років він вважається однією з головних окрас міста.

У радянський період храм переживав важкі часи, тут розміщувався склад. Але все ж собор Святого Духа вистояв, переживши нелегкий період, і сьогодні приймає мешканців та гостей міста. Перед собором встановлено пам’ятник першому митрополиту Буковини та Далмації Євгену Гакману.

  1. Будинок-корабель

Знаменитий будинок-корабель знаходиться на площі Святого Хреста у Чернівцях. За переказами, будинок побудував багатий торговець як подарунок братові, який був моряком і дуже ностальгував за кораблями.

Неординарний за формою будинок знаходиться на перетині вулиць Головної та Шолом-Алейхема.

Дотепер місцеві жителі називають його «шифа», що в перекладі з німецької означає «корабель». Будинок-корабель є одним із перших кам’яних будинків, зведених наприкінці ХІХ століття.

5. Музично-драматичний театр ім. Ольги Кобилянської

Чернівецький міський театр — зведена у 1905 році пам’ятка архітектури національного значення, розташована в історичному центрі Чернівців на Театральна пл., 1, у якій нині розміщується Чернівецький музично-драматичний театр імені Ольги Кобилянської.

Чернівецький театр є триповерховою спорудою, зведеною у стилі бароко, що залишається домінантою архітектурного ансамблю Театральної площі міста. Він став предметом захоплення, як тільки був зведений.

  1. Театральна площа

Одним із улюблених місць відпочинку гостей та жителів міста є Театральна площа. Головною родзинкою площі є Чернівецький театр імені Ольги Кобилянської.

Німецький письменник Георг Гайнцен відзначав: «Чернівецький театр – то пам’ятник обізнаним з культурою чернівчанам, які понад усе боялись набути репутації провінції і палко прагнули ні в чому не поступатися шановному метрополю Відню».

7. Будинки-близнюки

Із площі Театральної відразу видніються дві цікаві будівлі, схожі як дві каплі води. У народі вони отримали неординарну назву «будинки-близнюки». Знайдіть 10 відмінностей!

8. Костел Пресвятого Серця Ісуса

В Україні не часто можна побачити будівлі у стилі неоготики, але в Чернівцях це можливо. Костел Пресвятого Серця Ісуса якраз виконаний за правилами неоготики.

Храм був споруджений на замовлення ордену єзуїтів наприкінці ХІХ століття.

Сюди привезено орган із Німеччини, який коштував надзвичайно дорого. А із Шотландії доставили три дзвони і найбільший з них назвали «Серце Ісуса».

На сьогодні храм перебуває у власності римо-католицької громади, і тут ведуться реставраційні роботи.

9. Український дім

Історично так склалося, що в Чернівцях більшість населення становили румуни та німці, а ось українці перебували у меншості і мусили відстоювати свою ідентичність.

Так, за сприяння активного громадського товариства «Руська бесіда» створюється Український народний дім. Сама ж будівля є пам’яткою архітектури місцевого значення.

10. Аптека-музей

Якщо ви гулятимете по вулиці Кобилянської, то варто зайти до ще одного маленького музею – аптеки. Подібні музеї в Україні є тільки в Києві та Львові, а третій у Чернівцях.

Історія аптеки розпочалася ще на початку ХХ століття – у 1903 році. Цікавим є те, що це єдина аптека в місті, де до сьогодні виготовляють лікарські форми на замовлення.