Топ-5 зірок Голлівуду, які говорять українською

Багато голлівудських акторів та режисерів мають українське коріння. На жаль, не всі з них шанують і пам’ятають рідну мову і традиції. Натомість герої нашого Топ-5 пишаються тим, що вони українці.  

Джек Паланс: “Я –українець, а не росіянин”

Джек Паланс

Відомий американський актор, володар кінопремії “Оскар” народився у родині українських іммігрантів 18 лютого 1919 року в містечку Латімер-Майнз, США. Справжнє ім’я актора (Володимир Палагнюк) було важким для американців, тому актор обрав собі співзвучний псевдонім.

Глядачам Джек Паланс запам’ятався своїми ролями в таких фільмах, як “Трамвай “Бажання”, “Танго й Кеш”, “Відчайдушні”, “Бетмен”.   Протягом усього життя талановитий актор брав участь в українському житті Америки. За свідченнями друзів, вільно розмовляв українською мовою.

Під час свого візиту до Києва висловив бажання зіграти роль Тараса Бульби, проте ця можливість йому так й не випала.   У квітні 2004 року 85-річний Джек Паланс відмовився від звання “Народний артист Росії”, заявивши: “Я – українець, а не росіянин”.

Кетрін Винник: справжня “пластунка”

Популярна канадська та голлівудська акторка народилась 17 грудня 1977 року в канадському місті Ентобіко в родині вихідців з України. До восьми років Кетрін абсолютно не володіла англійською мовою, адже в родині спілкувались лише українською.

Глядачам Кетрін Винник відома завдяки ролі в популярному серіалі “Вікінги”. Також вона встигла “засвітитися” в серіалі “Доктор Хаус”, фільмі “Мистецтво крадіжки” з Куртом Расселом. А невдовзі ми побачимо її у “Темній вежі” за романом Стівена Кінга, прем’єра запланована на найближчі тижні.

З дитинства акторка брала участь в житті української громади, вступила до “Пласту”. Сьогодні Кетрін з гордістю заявляє, що вона пишається своїм українським походженням. Вона радо демонструє на різних телешоу своє володіння українською мовою. Також акторка любить похизуватися знаннями українських танців, якими професійно займалась до кар’єри у кіно.

Стівен Спілберг: засинав під українські колискові

Стівен Спілберг

Американський режисер українського походження народився 18 грудня 1946 року в Цинциннаті, США. Родина майстра кіно походить з України: по батьковій лінії – з Кам’янця-Подільського, по материнській – з Одеси.   Коли творець “Щелеп”, “Іншопланетянина”, “Індіани Джонса” у 2006 року відвідував Україну, першими його словами були: “Нарешті я вдома”. Він розповів, що в дитинстві у його родині часто говорили українською, а сам він засинав під українські колискові. Улюблена ж страва, яка повертає маестро в дитячі роки, – це борщ.

Віра Фарміга: знає народні танці та приказки

Відома за ролями у фільмах “Відступники”, “Вище неба” (за який була номінована на “Оскар”) і в серіалі “Мотель Бейтсів” американська акторка українського походження народилась 6 серпня 1973 року в містечку Пассаїк.    Серед семи дітей акторську стежку обрали собі лише двоє. Окрім Віри, кілька років тому Голлівуд почала підкорювати її молодша сестра Таїса.   Обидві акторки з гордістю заявляють, що вони пишаються своїм українським походженням, розповідають про українську культуру. Віра 2004 року навіть зіграла у серіалі “Торкаючись зла” американку українського походження, яка вільно спілкується рідною мовою.

Мілла Йовович: співає українською

В американській та британській пресі її називають не інакше, як “юкрейніан б’юті” – українська красуня. Народилась майбутня зірка 17 грудня 1975 року в Києві. До Америки емігрувала разом з батьками 1980 року.

Милиця, а саме таким є справжнє ім’я акторки, відома усьому світові за ролями у фільмах “П’ятий елемент”, “Жанна д’Арк”, “Оселя зла”, “Блакитна лагуна”.    А ще Мілла гарно співає. Акторка записала два музичних альбоми, окрасою яких, без сумнівів, є пісні українською мовою.

Джерело: Ілля КОНТІШЕВ, газета “Експрес”