10 цікавих місць, які обов’язково варто відвідати у Луцьку (ФОТО)

Перш за все Луцьк з туристичної точки зору відомий усім замком Любарта, який неодмінно мають побачити всі, хто заїжджає до міста.

Утім, це далеко не всі визначні місця, які варто відвідати та побачити. Луцьк цікавий на історичні, архітектурні та культурні пам’ятки. Ми підібрали для вас найцікавіші.

  1. Замок Любарта

Вежу фортеці видно здалеку. Замок Любарта є одним із найстаріших та найбільших замків України.

Незважаючи на поважний вік, адже фортеця збудована в ХІV столітті, замок Любарта чудово зберігся. Він входить до складу історико-культурного заповідника «Старий Луцьк».

2. Петропавлівський костел

Костел Петра і Павла знаходиться поруч з колегіумом, які колись належали ордену єзуїтів. Будівлі є пам’ятками архітектури національного значення. Нині в приміщенні колегіуму знаходиться навчальний заклад, а Петропавлівський костел приваблює до себе туристів не тільки своєю надзвичайною архітектурою, а й загадковими підземеллями.

3. Лютеранська кірха

Лютеранська кірха знаходиться на вулиці Кафедральній. Її збудували в 1906 році, і від дня відкриття вона була головним на Волині храмом німецьких колоністів. У радянські часи в храмі знаходився архів. У перші роки незалежності кірху передали баптистам. Нині у ній розташовується баптистський Будинок Євангелія.

4. Будинок з химерами

Будинок з химерами розташовується недалеко від кірхи. Це будинок архітектора Голованя, який здобув свою назву завдяки креативному екстер’єру. Однак на цьому будинку немає такої кількості чудовиськ, як на його київському побратимові. Але якщо будете гуляти в цій частині Луцька – обов’язково пройдіть повз цю споруду. Знаходиться будинок на вул. Лютеранській, 9.

5. Монастир бригіток

Даний католицький жіночий монастир збудований у 1624 році. В ньому розташовувалися поліцейське управління, гімназія, навіть луцька в’язниця! Однак сьогодні у стінах монастиря знову проводять богослужіння. Також збереглися підземелля, які ведуть до річки Стир.

6. Центр традиційної культури «Медова хата»

Центр традиційної культури «Медова хата» – для юних ласунів. Це місце, де смачно, солодко і цікаво. Також тут можна придбати все необхідне для смачного оздоровлення. Дітей тут частують медом, а також проводять ознайомчі програми про бджільництво.

Мета створення такого центру – відкрити дітям світ пасіки, а за допомогою педагогіки і вдалих порівнянь розвинути в юних відвідувачів уважність та працелюбність. Тут можна дізнатися багато нового: наприклад те, що кожна бджілка має аж п’ять очей. Знаходиться «Медова хата» на вул. Богдана Хмельницького, 1, у центрі міста.

7. Галерея мистецтв «Арт-кафедра»

Галерея сучасного мистецтва України відкрита у спортивно-оздоровчому комплексі «Адреналін Сіті». «Арт-кафедра» пропонує разом формувати культуру мистецтва та розвивати естетичний смак – і все це в оригінальному форматі інтелектуального дозвілля.

Мистецтво ХХ сторіччя і найсучасніші твори, перформенси, інсталяції, творчі проекти… В «Арт-кафедрі» постійно відбуваються виставки, майстер-класи та інші заходи
Місце розташування: вул. Карбишева, 1. Години роботи: в будні з 12:00 до 20:00, у вихідні – з 10:00 до 22:00.

8. Дитяча залізниця

Дитяча залізниця в Луцьку – одна з найменших в Україні. Але й одна з найбільш мальовничих – її шлях пролягає через ботанічний сад. Тут щосуботи та щонеділі з 11:00 до 16:00 чекають гостей. Дитяча залізниця знаходиться на вулиці Шопена, 14а.

  1. Театр-студія «ГаРмИдЕр»

Театр-студія «ГаРмИдЕр» запрошує всіх, хто любить неординарне й неочікуване.

Тут можна побачити сучасну драму «Цикута для Сократа» і напівмістичну трагікомедію «9-й місячний день», фарс «Вонна – принцеса Бургундська» і театралізоване дійство «Три знаки», містерії «У темряві» і «Містерія любові» – речитативно-пластичне дійство.

Луцький районний будинок культури, де знаходиться «ГаРмИдЕр», розташований на вул. Ковельська, 56.

  1. Будинок Косачів (Лесі Українки)

Недалеко від замку Любарта, знаходиться будинок, в якому жила родина Косачів. Зараз в цій будівлі знаходиться музей, так що при бажанні можна зазирнути й туди.

У Луцьку також є пам’ятник Лесі Українці, але знаходиться він в центрі, перед Драматичним театром ім. Т. Шевченка. У той же час пам’ятник Т. Шевченку розташований перед університетом ім. Лесі Українки.

Ольга КРАВЕЦЬ